Met deze hbo-studies verdien je de dikst belegde boterham
Goed nieuws voor hbo-studenten of wie binnenkort aan een hbo-studie begint. De meeste startsalarissen van zowel de bestbetaalde als de laagstbetaalde banen zijn hoger dan vorig jaar. Vooral afgestudeerde techniekstudenten verdienen meteen een prima boterham.
Zoals ieder jaar zoekt de hbo keuzegids uit met welke studie je moet doen om niet werkloos thuis te komen zitten en droog brood te moeten eten. Ook zetten de makers van de gids onder elkaar welke hbo-instellingen wel en niet goed scoren onder studenten.
Technische studies
Studenten technische bedrijfskunde verdienen met 2740 euro per maand gemiddeld gezien het hoogste bruto startsalaris. De studie elektrotechniek zit daar maar een tientje onder. Het zijn sowieso techniekstudies waar je moet zijn voor een hoog startsalaris. In de top tien staan verder ICT, mondzorgkunde en logistiek, verkeer en zeevaart.
Als vanouds zijn het de creatieve studies die afgestudeerden opzadelen met de laagste startsalarissen. Dit jaar is creatieve therapie, met een startsalaris van 1680 euro, de hekkensluiter. Muziek, de kunstacademie en theater en dans doen het nauwelijks beter.
Swipe of klik in de onderstaande Instagramfoto naar links en recht om meer lijstjes te zien:
Werkloosheid
Het startsalaris van afgestudeerden creatieve therapie is dus laag, maar de kans om een baan te vinden is ook nog eens het laagst van alle hbo-studies. 15,7 procent heeft na anderhalf jaar nog geen baan van meer dan twaalf uur per week.
Dat verklaart mogelijk ook het lage gemiddelde startsalaris. Het lukt veel mensen niet om een fulltime baan te vinden.
Op zoek naar een baan met een prima startsalaris en dito baankansen? Dan moet je mondzorgkunde gaan studeren. Gevolgd door een lerarenopleiding talen. Niet zo verrassend, want er is een fors tekort aan leraren.
Lage overlevingskansen in het voortgezet onderwijs
Voor je als leraar Duits, Engels of Frans aan de slag kan, moet je natuurlijk wel eerst het diploma halen. En daar schort het aan, zien de samenstellers van de gids. Slechts 27 procent van alle studenten van de lerarenopleidingen talen heeft binnen vijf jaar het diploma. Terwijl de opleiding maar vier jaar duurt.
Ter vergelijking. De helft van alle hbo-studenten is binnen vijf jaar klaar met zijn of haar studie. Ook studenten die gymleraar (44,3 procent), wiskundeleraar (35,8 procent) of geschiedenis- of aardrijkskundeleraar (33,2 procent) willen worden hebben er moeite mee om binnen vijf jaar af te studeren.
Is het dan alleen maar kommer en kwel op de docentenopleidingen? Nee. PABO-studenten blijken een stuk ijveriger. Ruim de helft (51,7 procent) heeft binnen vijf jaar zijn of haar papiertje, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.
Goede en slechte hogescholen
De ene hogeschool is de andere niet, blijkt ook dit jaar weer uit de Keuzegids. De kleine particuliere en christelijke scholen scoren als vanouds het best. Notenboom is koploper, gevolgd door Viaa en Tio. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de instelling, hoe beter het onderwijs.
Op plek vier staat de Christelijke Hogeschool Ede, een middelgrote instelling. De eerste grote hogeschool staat op plek zes. Dat is het Brabantse Avans. Scholen die meer dan 3500 eerstejaars studenten hebben, worden gezien als groot.
Drie grote hogescholen scoren een onvoldoende. Het gaat om de Haagse Hogeschool, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam. Van de middelgrote scholen scoren de ‘groene’ hogeschool Van Hall Larenstein en NTI, die vooral bekend is van het thuisstuderen, onvoldoende.
Bron: rtlz.nl